Välkommen till Hjelt Foundations

Bo HjeltHjeltstiftelserna är grundade av Bo Hjelt och två av dem har som mål att främja vetenskaplig forskning, dels inom ryggmärgsbråck och dels inom diabetes. Den tredje är en konststiftelse vars mål är att knyta internationella band till det finska konstlivet.

Bo Hjelt är svensk, född i Finland 1935 och bosatt i Genève i Schweiz. Han är bland annat utbildad vid Indiana University i USA, universitetet i Genève och har en MBA från Centre d’Etudes Industrielles i Genève. Han inledde sin karriär som affärsman på 1960-talet då han innehade flera höga positioner inom Svenska Metallverken, ett tongivande svenskt företag inom metallindustrin som senare blev en del av den världsomfattande Electroluxkoncernen.

1973 grundade Bo Hjelt företaget Corporate Development International, vars affärsidé är rådgivning inom området företagsförvärv. Idag har CDI Global 32 kontor runtom i världen och 230 anställda. Han är numera hedersordförande i CDI Global. Han är eller har varit styrelsemedlem i ett antal börsnoterade företag och organisationer.

Bo Hjelt har grundat tre stiftelser utifrån händelser som alla haft stark påverkan på hans liv. The Bo Hjelt Foundation for Spina Bifida in memory of Madeleine Hjelt är en stiftelse vars syfte är att stödja forskning som förebygger ryggmärgsbråck. Han grundade den stiftelsen 1986 till minne av sin dotter Madeleine, som gick bort vid elva års ålder till följd av ryggmärgsbråck.

Bo & Kerstin Hjelt Diabetes Foundation grundades 2008 med det långsiktiga målet att finansiera forskning för att förebygga och bota typ 2-diabetes, en sjukdom som Bo Hjelt själv lider av sedan mitten av 1990-talet.

Den tredje stiftelsen är Allan & Bo Hjelt Art Foundation. Genom den har Bo Hjelt skänkt finsk konst som han ärvt av sin far Allan till flera finska institutioner. Till minne av sin mor, som tillbringade mycket tid i Falsterbo i Skåne, skänkte han dessutom fem bronsskulpturer av konstnären Gudmar Olovson och skapade därmed Falsterbonäs Open Air Museum 2008.
Stiftelsens främsta uppgift numera är att verka för en ökad internationalisering av det finska konstlivet. Detta sker främst genom att föreläsningar arrangeras i Finland med tongivande representanter för olika områden inom konsten och arkitekturen.

Läs gärna mer om de tre stiftelserna på engelska här på webbplatsen. Här finns även ett bildgalleri över de konstverk som Bo Hjelt donerat till institutioner i Åbo och Helsingfors.
På webbplatsen kan du även följa verksamheten i stiftelserna och läsa om stipendiater. Du kan också, via stiftelsernas engelska hemsida, få information om hur du kan bidra till forskningen inom Spina Bifida eller Diabetes genom donationer till respektive stiftelse.